top of page
top

דיקור סיני לנשים​ ונערות

פוריות | כאבי מחזור | תסמונת קדם ויסתית | גיל המעבר | ועוד הרבה...

לרפואת הנשים מקום של כבוד ברפואה הסינית. ישנו ציטוט מפורסם ברפואה הסינית: "טיפול באישה מורכב פי עשר מטיפול בגבר". יתכן שהביטוי מעט מוגזם, ובכל זאת אני מוצאת שבטיפול בנשים ונערות תמיד קיים רובד נוסף, עדין ומורכב.

והרי - הכלה של עדינות ומורכבות היא הלחם והחמאה של הרפואה הסינית. 

 

ילדה - נערה - אישה עוברת שינויים רבים במהלך החיים:

שינויים קצרי טווח - במחזוריות של חודש, 

ושינויים ארוכי טווח טרנספורמטיביים - במהלך החיים.

לכל שלב ולכל תקופה יש את הקסם שלה, ואת המקום שלה ברפואה הסינית;

החל מנערות -השינויים ההורמונליים וקבלת הוסת, דרך הגיל הבוגר יותר (לפעמים) - תחילת קיום יחסי מין והמורכבות הפיזית והרגשית שמגיעה עם תקופה זו, אמצעי מניעה וכו. דרך נשים בגילאים שונים, שמנסות להיכנס להריון - נושא הפוריות מאוד נפוץ בקליניקה. ליווי הריון. חיזוק אחרי הלידה (אפשר להגיע לטיפול עם התינוק). ובגיל הבוגר יותר - תסמיני גיל המעבר. 

דיקור סיני לנשים ונערות בחיפה

מה יש לרפואה הסינית לתרום לרפואת הנשים? - ובאיזה אופן היא שונה מהרפואה המערבית?

הרפואה הסינית מתארת תהליכים פנימיים וחיצוניים במונחים אנרגטיים. הם מתארים את הנטייה של דברים להתפתח לכיוון כזה או אחר. הרפואה המערבית מתארת תהליכים פיזיולוגים במונחים של ביוכימיה, והאופן שהיא משפיעה על איברים שונים בגוף - ושינויים של איברים בגוף מתוארים כתוצאה של שינויים ביוכימיים בגוף.

היסטורית, היות שהרפואה הסינית הרבה יותר עתיקה מהרפואה המערבית, לא היו בידה של הרפואה הסינית האמצעים הטכנולוגים כדי לקבל את המידע המדוקדק שמשמש את העוסקים ברפואה המערבית כיום- כלומר, לא היו בדיקות דם, בדיקות הדמיה וכדומה. בהעדר האמצעים הטכנולוגים התפתחו ברפואה הסינית כלים אחרים המאפשרים הבנה אחרת של פיזיולוגית האדם, או האישה, במקרה שלנו.

כל הטיפולים ברפואה הסינית נקבעו על בסיס טכניקות אבחנה אחרות. טכניקות המבוססות על התבוננות מיומנת (על ידי מומחה), עדינה ומפורטת - בסימנים חיצוניים. זו אחת הגדולות של הרפואה הסינית. לכן בכל מה שקשור בבריאות וחולי, ובתחום הגינקולוגיה בפרט, הרפואה הסינית מייחסת חשיבות רבה לסימנים עדינים מגוונים שפעמים רבות, לא מקבלים כלל חשיבות בעולם של הרפואה המערבית. אי לכך, בכל מה שקשור לבעיות גינקולוגיות, הטיפול ברפואה סינית הרבה פחות "אגרסיבי" ויותר מדיוק מהטיפול האלטרנטיבי ברפואה המערבית.

דיקור סיני לנשים ונערות בחיפה | הסדרת המחזור החודשי

הסדרת המחזור החודשי

בדרך ההסתכלות של הרפואה הסינית, המחזור החודשים הוא שער מעניין להבנת הפיזיולוגיה של האישה. דרך שאלות על המרכיבים השונים של המחזור החודשי (כמו: סדירות, זמן הדימום, משך הדימום, צבע הדם, כאב, ועוד)  ניתן ללמוד המון על האיזון הפנימי של האישה.

המחזור מבטא, בין השאר את מצב היין והיאנג של האישה, את מצב הצ'י והדם ואת כוחות החיים שלה בכלל.

(להרחבה על יין ויאנג, צ'י ודם ניתן לקרוא בדף אודות יסודות הרפואה הסינית).

מבחינת כללי אצבע (כמובן שאצל כל אישה, המצב שונה ועדין יותר) מספר אופנים בהם ניתן ללמוד על המצב האנרגטי של האישה דרך המחזור החודשי שלה:

  • מחזור קצר (הזמן מהיום הראשון של הדימום עד היום הראשון של הדימום הבא)– יכול להצביע יצביע על "חום" (סיני), החום יכול להיות "אמיתי" או כתוצאה מהעדר "קירור" נאות. "חום" יכול לבוא גם לידי ביטוי כטמפרמנט ממהר, או תחושה פנימית של חוסר שקט וגם ככאבי ראש, בעיות שינה, עצירות ועוד מגוון רחב של תסמינים.

  • מחזור  ארוך (הזמן מהיום הראשון של הדימום עד היום הראשון של הדימום הבא) – לרוב יעיד על חולשה, לפעמים על קור. חולשה של דם – משהו שיכולים לראות בבדיקות דם – לכיוון האנמיה. או לא. מבחינה גינקולוגית נראה הרבה פעמים שרירית הרחם מתעבה לאט. לוקח זמן לדם ברירית הרחם להבנות ורק אז יש ביוץ והוסת לאחר 14 יום (או פחות). תתכן גם חולשת צ'י – אז נראה בנוסף תסמינים כגון עייפות, או בעיות עיכול. לגוף אין מספיק "כוח". אבחנה אפשרית נוספת היא "קור" – אין מספיק חום כדי לייצר את כל מה שצריך במחזור החודשי.

  • מחזור לא סדיר – יכול להעיד על תקיעות של צ'י – משהו בגוף-נפש של האישה "תקוע" – זה יכול לבוא לידי ביטוי במקומות נוספים, פרט לתחום הגינקולוגי – כמו שינויי מצב רוח, כאבים, תסמונת קדם וסתית ועוד. או חולשה של צ'י הכליות – ה"שעון" לא מספיק "חזק וברור" ולכן התזמונים במערכת לא מדויקים.

גם מהדימום עצמו (הוסת) ניתן לקבל הרבה אינפורמציה: האם היא קצרה, האם ארוכה? מה עוצמת הדימום? האם יש כאב? מתי הכאב (לפני, בהתחלה, תוך כדי, אחרי). צבע הדם, תחושות נלוות ועוד הרבה סימנים וסימפטומים שהרופאים הסינים מחפשים.

 

לסיכום - טיפול בדיקור סיני בנשים באי סדירויות במחזור פעמים רבות מחזק ומאזן את האישה וכך שלרוב היא תרגיש יותר טוב באופן כללי, ותלונות נוספות "מסתדרות" תוך כדי הטיפול.

הסדרת המחזור החודשי

כאבי מחזור - דיסמנוריאה

דיסמנוריאה - כאבי בטן המופיעים לפני או בזמן הוסת הם תופעה נפוצה מאוד. 

בנערות ונשים. לפני גיל 25 התופעה נפוצה אפילו יותר. 

הכאבים יכולים להיות קלים, או קשים עד קשים מאוד. לא מעט נשים ונערות מפסידות ימי עבודה (או לימודים) בשל כאבים חזקים. 

לאחר בירור רפואי, ובהעדר ממצאים, הטיפול המוצע על ידי הרפואה המערבית יהיה לרוב תרופות של משככי כאבים ממשפחת הNSAIDS כגון: אדקס, אדוויל, ארטופן, נורופן , או תרופות אחרות. במקרים רבים יוצע טיפול בגלולות למניעת הריון (גם כאשר הנערה אינה פעילה מינית). 

 

לרפואה הסינית השפעה מצוינת על הפחתת כאבי המחזור. וכמעט תמיד, אפילו במקרים בהם הטיפול הוא בתלונות אחרות, כאבי המחזור פוחתים משמעותית כפועל יוצא של האיזון הכללי בעקבות הטיפול. 

על קצה המזלג, אבחנות נפוצות לכאבי מחזור (וסת כואבת) .. .בשפת הרפואה הסינית:

  • תקיעות של צ'י הכבד - במקרה זה הכאב יכול להופיע לפני תחילת הדימום, לרוב הוא לא יהיה מאוד כואב, ויכול להיות מלווה במצבי רוח ועצבנות. (לא נדיר לראות את תקיעות צ'י הכבד הזה במקביל גם בעוד מערכות בגוף, כמו מערכת העיכול, כאבי ראש, שינויים במצב הרוח ועוד...). תקיעות של צ'י הכבד יכולה להיות כתוצאה מזרימה לא מספיקה (עודף), או מחולשה. הטיפול יותאם לאבחנה המדויקת, וישלב במידת הצורך דיקור, פעילות גופנית, שינויי תזונה קלים, או התבוננות רגשית. 

  • תקיעות דם הכבד - כלומר, הדם לא נע בגוף כפי שהוא אמור לנוע. במקרה הזה הכאבים יהיו חזקים מאוד, דוקרים, הדם יכול להיות כהה יחסית, מלווה בהרבה קרישי דם. גם כאן יכולים להיות סיבות רבות לתקיעות הדם, והטיפול בהתאם: בדיקור, מוקסה, לפעמים הקזת דם, וכמובן שינויי אורח חיים במידת הצורך.  

  • חולשה של צ'י - לגוף "אין מספיק כוח" להניע בצורה טובה את הוסת. למרות שמדובר במצב של חולשה, במקרים מסוימים, הכאב חזק מאוד. הרבה פעמים שימוש במוקסה יקל מאוד על הכאב. במקביל נראה פעמים רבות תחושת עייפות חזקה, במיוחד במחזור, וסימנים נוספים של חולשה. שיפור התזונה יכול מאוד לעזור במקרים אלו. 

אנדומטריוזיס - היא מחלה גינקולוגית כרונית, דלקתית ותלוית אסטרוגן, הנגרמת כאשר תאי רירית רחם (אנדומטריום) נודדים אל מחוץ לרחם, ומתמקמים באזורים שונים בגוף, בעיקר באזור האגן. זוהי מחלה לא מאוד נדירה, וקשה מאוד לאבחון באמצעים של הרפואה המערבית. התסמינים האופייניים הם כאבי אגן כרוניים, כאבים קשים במהלך הוסת ו/או הביוץ, כאבים קשים בגב התחתון המחמירים בזמן הוסת, כאבים בקיום יחסי מין, בעיות עיכול כגון עצירות, נפיחות, דימום רקטלי וכאבים ביציאות, תחושות צריבה, תכיפות וקושי בהטלת שתן, בחילות, הקאות ועילפון בזמן הוסת, תשישות כרונית, כאבי רגליים ומיגרנות. כ-50% מהנשים עם אנדומטריוזיס יחוו גם בעיות פוריות.

בחלק מהמקרים, לרפואה הסינית יש יכולת לעזור.

דיקור סיני לנשים | כאבי מחזור | דיסמנוריאה
כאבי מחזור - דיסמנוראה
דיקור סיני לנשים ונערות בחיפה | PMS | תסמונת קדם ויסתית

PMS = תסמונת קדם ויסתית

אישה בגיל הפוריות חווה שינויים הורמונליים לאורך כל החודש. השינויים האלו עדינים, אבל בהחלט מורגשים כאשר מסבים את תשומת הלב לכיוון. אישה תחת השפעה דומיננטית של פרוגסטרון שונה במקצת מאישה תחת השפעה דומיננטית של אסטרוגן (ויש גם את עליית הטסטוסטרון בזמנים מסוימים של החודש). לא רק שנוכחות ההורמון עצמו משפיעה על האופן בו אנו חשות את עצמנו, גם השינוי בין הורמון להורמון מורגש. מה לעשות, אישה זה דבר רגיש (במאמר מוסגר - גם גבר :) ).

כך שבזמנים מסוימים בחודש יכולה לעלות הרגישות, או לרדת העמידות לתופעות הפנימיות שלנו- ובזמנים האלו אישה תבטא בצורה חזקה יותר חוסרי איזון שבימים אחרים בחודש יהיו פחות מורגשים.

תסמונת קדם ויסתית - PMS היא דוגמה למצב נפוץ מאוד בו השינוי הזה מורגש.

תופעות שכיחות שנשים מרגישות לפני בוא הווסת: שינויים חזקים במצב הרוח, עצבנות, נטייה או החמרה של מצבי דיכאון, קשיים בריכוז, קשיים בשינה, כאבי ראש, אי נוחות עד כאב בבטן ובשדיים, צורך עז במתוק, אקנה ועוד מגוון רחב של תופעות. ישנן נשים המרגישות את השינוי הזה בצורה מינורית, ויש שהתופעות הנ"ל ממש משבשות את שגרת יומן.

ברפואה הסינית הכבד אחראי על הזרימה התקינה של הצ'י והדם בגוף. והוא גם אחראי על התנועה ההרמונית בזמנים של שינוי. כאשר משהו "נתקע" בזמנים האלו או שהשינוי לא עובר בצורה חלקה, המטפל הסיני יאבחן פעמים רבות חוסר איזון בכבד.

כמי שעובדת בקליניקה גם עם נושאים רגשיים, אני יכולה להגיד שתמיד הדברים יהיו עדינים ומורכבים יותר מהתאוריה (למרות שמאוד נפוץ לראות את הכבד מעורב). עבודה עם תלונות של PMS מאפשרות צוהר לעולם פנימי עמוק יותר, פיזי ורגשי, מכוון שהן מעלת על פני השטח דברים שנשארים יותר חבויים בשאר הימים.

 

לדיקור הסיני השפעה מצוינת על מגוון התסמינים הקדם וסתים, וכמו בכל תחום הגינקולוגיה, אישה המטופלת בדיקור על מנת לעזור לתסמיני PMS לרוב תרגיש טוב יותר - גם בשאר החודש.  

 

תסמונת קדם ויסתית - PMS

פוריות

כיום בעיות פוריות הופכות להיות יותר ויותר נפוצות בחברה המערבית. לפי פרסומים שונים עשרה אחוז מהזוגות לא מצליחים להרות תוך שנה מהיום שהתחילו לנסות.

דיקור סיני - אקופונקטורה יכולה לעזור מאוד לנשים הרוצות להיכנס הריון: כאמצעי בפני עצמו, או כתמיכה בטיפולים המערביים.

הרפואה הסינית אומנם לא יכולה לשפר את "איכות הביציות" - כלומר אין לה השפעה על המטען הגנטי, אבל יש לה יכולת השפעה מצוינת על התנאים ה"חיצוניים" שתאפשר לביצית להשיג את מקסימום הפוטנציאל שלה:

  • שיפור זרימת הדם ברחם - בסביבה של הביצית.

  • עיבוי רירית הרחם

  • הסדרת המחזור 

  • סילוק גורמים "מפריעים", "תקיעויות" - כל מה שמפריע לזרימה החלקה של צ'י ודם ברחם.

  • איזון הורמונלי כמו לדוגמה במקרה של FSH גבוה.

  • העלאת אנדרופינים והפחתת סטרס

מעבר לכל אלה, מהניסיון שלי, 

הגוף-נפש הוא שחקן חשוב מאין כמותו בכל מה שקשור לניסיונות להיכנס להריון.

הרבה פעמים, תוך כדי הטיפולים בדיקור, משהו בדרך בה האישה חשה את עצמה מבפנים משתנה.

אני מאוד אוהבת לשלב טכניקות מתחום המיינדפולנס ו\או ההתמקדות (focosing) כאשר אישה באה עם בקשה כזו - להרות. 

עבודה עם תשומת לב מודעת לגוף, בפרט מודעות לאזור הרחם היא מעניינות מאוד.

הרחם הוא לא אזור שאנחנו כל כך רגילות לשים לב אליו. לחוש אותו. (בפרט במצבים של טיפולי פוריות, בהם כל כך הרבה מידע ונתונים מועמסים על האינטלקט ומרחיקים אותנו מהחלק התחתון של הגוף,  מהרחם).

מהניסיון שלי, הרבה דברים מסתתרים שם. המסע הזה של ניסיון להרות, קורה לנו להתחבר מחדש לאזור הזה. מקום קסום עם פוטנציאל אדיר - פוטנציאל להכיל חיים חדשים בתוכו. 

כתוצאה מהעבודה עם תשומת הלב והתחושות, התחושה הפיזית באזור של הרחם הופכת להיות הרבה יותר נעימה. משהו רך, בטוח, אוהב ומחובר מחליף תחושות אחרות: לעיתים ניתוק, לעיתים פחד... אצל כל אחת מופיע משהו שונה. 

החיבור הזה, יכול להיות מאוד משמעותי במסע הזה.

דיקור סיני לנשים בחיפה | דיור סינ לפורית
פוריות
דיקור סיני לטיפול בתופעות גיל המעבר | מנפאוזה

דיקור סיני לטיפול בתופעות גיל המעבר - מנפאוזה

לאורך חייה, אישה עוברת מספר תקופות מעבר, תקופות של טרנספורמציה עמוקה, מילדה, לנערה, לאישה פוריה, המעבר לאמהות, והמעבר האחרון (מבחינה גניקולוגית לפחות) - הפסקת המחזור החודשי.

על פי הרפואה הסינית מי שאחראי על הטרנספורמציות העמוקות הללו, הם שמונת המרידיאנים המיוחדים, המקושרים לאנרגיה של ה"כליות". שמונת המרידיאנים המיוחדים הם המרידיאנים האחראים על הצמיחה וההתפתחות של הנשים ושל הגברים. על פי התאוריה של הרפואה הסינית, השינויים הללו מתרחשים במחזורים: כל שבע שנים, פחות או יותר, בנשים, וכל שמונה שנים בגברים.

אנו נולדים עם כל פוטנציאל המשאבים עבור כל מהלך החיים. בתקופות  המעבר השונות: מחזור חיים אחד לשני, האופן בו אנו משתמשים במשאבים שלנו משתנה.

המשאבים שנשים נזקקות להן בגיל בגיל ההתבגרות, שונה מהמשאבים להן נזקקת האישה בגיל הפוריות ושונה מהמשאבים להן נזקקות בגיל העמידה. השינוי מתרחש הן במישור הפנימי והן במישור החיצוני.

בגיל הפוריות, הרבה משאבים פנימיים מופנים לאפשרות להפריה והחזקה של עובר (וכמובן גם גידול הילד). מנקודת המבט של הרפואה הסינית כוחות החיים: היין, הייאנג והדם מופנים לכיוון השחלות והרחם.

אחרי המעבר לתקופה של אחרי הפוריות, המשאבים הפנימיים של האישה מנותבים אחרת - יותר לשימור היין ודם ולתחזוקת האיזון בין היין והיאנג. גם בחיי היום יום, המשאבים להם נזקקת האישה בגיל זה משתנים. 

 

בנוסף האישה עוברת שינויים עמוקים גם מבחינת הוויסות הרגשי - אישה בגיל הפוריות מווסתת רגשית במערכת משתנה תמידית של גאות ושפל. בתקופה של לפני הפסקת המחזור החודשי יכול להיות קצת כאוס כאשר הגוף מנסה לעבור מאיזון גאות-שפל המבוסס על המחזור החודשי לאיזון קבוע. זהו שינוי עמוק מאוד הדורש הסתגלות למצב חדש והוא לא תמיד פשוט וקל. בזמן הפסקת הוסת האישה מרגישה בפעם הראשונה מאז התחילה לבייץ רגשות שלא משתנים כתוצאה מהשינויים ההורמונלים של הגאות והשפל - הדרך בה מעובדות הרגשות משתנה - היא מעמיקה, מחכימה ומעצבת.

אם האנרגיה של נערה בגיל ההתבגרות מופנת החוצה - לעבר היפרדות ואידבידואליזציה בתקופת גיל הבלות האנרגיה מופנת פנימה - לעבר השחרור והחכמה שמתלווה .

 

הרפואה הסינית, דרך הדיקור הסיני, עוזרת מאוד במקרים בהם השינוי הזה מלווה בקשיים פיזיים ורגשיים - המוכרים לנו כתסמיני גיל המעבר: גלי חום וזיעה, יובש בנרתיק, ירידה בחשק המיני, עייפות, דיכאון, נדודי שינה, יובש ושינויים בעור ועוד.

גיל המעבר - מנפאוזה
bottom of page