טיפול בתלונות רגשיות ברפואה סינית
טיפול בחרדה, דיכאון, מתח ועוד הרבה סוגים של תלונות בהם המרכיב הרגשי חשוב ומשמעותי
לרפואה הסינית יש המון מה להציע בכל מה שקשור לטיפול בדיכאון, בחרדה, בטראומה ובתלונות רגשיות בכלל.
יתרה מכך, מהניסיון בעבודה במחלקה הפסיכיאטרית בבית חולים העמק, אני יכולה להגיד, שלרפואה הסינית יש הרבה מאוד להציע גם למתמודדים עם מחלות נפשיות קשות יותר - במקביל לטיפול פסיכיאטרי ו\או פסיכולוגי (במידת הצורך).
מה שכן, הרבה שואלים בשיחת הטלפון הראשונית: "מה בעצם אנחנו עושים בטיפול"? מכוון שזה לא מאוד נפוץ ומוכר: טיפול בתלונות נפשיות באמצעות רפואה סינית, ומכוון שהטיפול הוא לא רק הדיקור, אנשים לא יודעים כל כך למה לצפות.
לכן, אם אתם מתמודדים עם קושי רגשי, ומתלבטים בנושא, הדף הזה נכתב בשבילכם.
ושוב, חשוב לי לציין, שהטיפול בתלונות רגשיות הוא מאוד אינדיבידואלי, ומשתנה מאדם לאדם. תוך כדי התהליך הטיפולי נוצרת מערכת יחסים, וכידוע, אין מערכת יחסים דומה למשנתה.
בנוסף, לכל אדם מותאם טיפול שונה, בהתאם לנטיות ולרצונות שלו. עבור כל אחד חווית הדיקור שונה. כך שיהיה קשה להבין "מה זה בדיוק הטיפול הזה?" עד שלא חווים אותו בפעם הראשונה.
...ובכל זאת, לעבודה בקליניקה עם תלונות רגשיות יש מאפיינים דומים. אנסה קצת לתאר אותם כאן, בדף הזה.
הדרך בה אני לרוב עובדת עם תלונות המשויכות למצב רוח בקליניקה מורכבת מכמה חלקים:
1. שיחה ואבחנת גוף-נפש על פי הרפואה הסינית
השלב הראשון במפגש שלנו הוא סוג של שיחה. לרוב אני מתחילה בשאלה כמו "איך אני יכולה לעזור?", האדם שבא לטיפול מספר על התלונות שמפריעות לו, ועל כל מה שנראה לו קשור. לפעמים אעצור תוך כדי השיחה ואשאל שאלה מכוונת כזו או אחרת כדי להבהיר נקודות שנראות לי חשובות, וכדי להבין היבטים שונים הקשורים לתלונות. השאלות משתנות מאוד ממקרה למקרה. שאלות לדוגמה יכולות להיות: מתי כל זה התחיל? באיזה מצבים התלונה מחמירה? מה מקל? באילו נסיבות יש הקלה? אם אילו תלונות נוספות ה"בעיה הזו מופיע?" האם מתלווה גם סימפטום פיזי?
תוך כדי איסוף החלקים השונים של ה"תלונה\בעיה", מתחילה להתבהר - כלומר התמונה מנקודת המבט של הרפואה הסינית. מתחילים להתחבר כל מיני חלקים. חלקים אחרים נשארים עדיין לא לגמרי ברורים וממתינים לרגע שבו יוכלו להתחבר לתמונה הכללית שחייה ונבנית כאן תוך כדי השיחה. הרבה מתחבר ומתבהר בפגישה הראשונה, שהיא לרוב המשמעותית ביותר, אבל עוד הרבה יתבהר, יתחדד, יתווסף, ויעמיק (כמובן) גם בפגישות שיבואו בהמשך.
לדוגמה: אישה שמתלוננת על תחושת לחץ בחזה שמופיעה כמעט כל הזמן. התחושה יכולה להחמיר אחרי שאוכלת ארוחה כבדה מידי (לטעמה).
תוך כדי השיחה היא גם שמה לב שיש מצבים חברתיים מסוימים, שבהם לא מרגישה ממש שייכת, וזה יכול להעלות תחושה דומה...
אני שואלת אותה על מצב התיאבון, והיא אומרת שהוא לא מדהים. לפעמים ממש שוכחת לאכול. התזונה לא מסודרת ובריאה. לאט לאט מתחילה להתבהר תמונה של אלמנט אדמה חלש, שגורם למחשבות יתר ולעודף דאגה. בכלל, תחושה שהיא לא בדיוק מרגישה בנוח פעמים רבות ו"לא ממש מוצאת את המקום שלה". במקרה הזה, המקום הזה שמרגיש שאין מי שדואג לו בעולם, מרגיש חסר, וצורך ממנה הרבה משאבים וכוחות.
בהתבוננות משותפת אנחנו שמות לב שהחולשה הזו מתבטאת באופנים נוספים בחיים שלה. שזה ממש מאפיין חלק משמעותי מאיך שהיא חווה את העולם. בסיפור שהיא מספרת לעצמה על המציאות.
שאלות נוספות יכולות להיות (בגלל שאנחנו באזור של אלמנט האדמה): על הבית שבו גדלה, על הבית שבו היא חיה עכשיו, (אפילו הבית הפיזי – נעים שם, נוח?) ועוד ועוד.
כמעט תמיד חוסר האיזון שנמצא הוא של יותר מאלמנט אחד, ואז נוכל לתאר את מערכת היחסים בין האלמנטים, או את השיבוש במערכת היחסים הזו (ומה ניתן לעשות כדי לשפר אותה). לפעמים אלמנט אחד משתלט על המרחב של אלמנט אחר. לפעמים יש אלמנט כל כך חלש שהוא לא מצליח להזין את האלמנט שבא אחריו ואותו הוא אמור להזין. לפעמים יש משהו סגור באחד האלמנטים, ואז חלקים אחרים שבגוף לא מקבלים את הצ'י הדרוש להם לתפקוד.
* לקריאה על האלמנטים הסינים לחץ כאן
חשוב לי לשתף את המטופל באופן בו הדברים מתחברים מבחינת הרפואה הסינית מכמה סיבות:
- נותן למטופל הבנה וכוח. תחושה של ביחד, של שיתוף פעולה.
- פעמים רבות למטופל יתקשרו נקודות לחוסר האיזון שאני ראיתי, כאלה שלא נראו קשורות בהתחלה. הוא ירחיב ויעמיק את האבחנה.
- יתרון נוסף, כשיש בהירות ופתיחות יש פחות ביקורת ויותר קבלה. חלקים שונים מרגישים ששומעים אותם, ושיש להם מקום. זו התחלה של חמלה. חמלה היא צעד ראשון לריפוי.
מכוון שהרפואה הסינית מיד מחברת גוף ונפש, יכול להיות שהמלצות שלא נראות קשורות בכלל, יעזרו מאוד להתמודד עם התלונות הרגשיות. כל אחד לפי חוסר האיזון שלו: לאחדים, כמו הבחורה שהוזכרה קודם אמליץ לאכול יותר נכון. לאחד אחר, זמן איכות שבועי עם עצמו, לאחר קצת יותר פעילות גופנית – תנועה. כשההמלצה מתחברת עם התמונה הכללית, לרוב, קל לאמץ אותה.
2. אבחנה באמצעות הדופק והלשון
בשלב זה, המטופל או המטופלת עוברים לשכב על מיטת הטיפולים ואני מתבוננת בלשון, ומרגישה את הדופק. ברפואה סינית ניתן ללמוד הרבה מאוד על המבנה הרגשי של האדם, על האופן בו האישיות שלו התעצבה לאורך החיים ועל הכוחות הפועלים בו.
התבוננות בלשון ומישוש הדופק מאירים את כל המידע שהתקבל עד עכשיו, באור חדש. פעמים אחרות צצות ברגעים האלו שאלות נוספות, שמכוונות למקומות נוספים, כאלה שלא חשבנו עליהם עד אותו רגע.
בשלב הזה, לרוב, אני מעדיפה לשתף את המטופל במה שאני רואה ולשמוע איך הדברים מהדהדים אצלו. מה מתחבר, ומה צריך לשנות או לדייק.
השיחה כאן, בשכיבה על המיטה, לרוב, מרגישה כבר אחרת.
(לקריאה נוספת על אבחנת לשון ודופק, לחץ כאן).
3. דיקור
בהתאם לאבחנה שהתגבשה עד שלב זה, נבחר את העיקרון הטיפולי - כלומר, מה הייתי רוצה לעשות באמצעות השימוש בנקודות הדיקור. הדיקור "מדבר" ישר עם הגוף (ועם התחושות). כל נקודת דיקור נמצאת על מרידיאן, שמחובר ל"איבר" סיני ולאלמנט. לכל מרידיאן יש את המאפיינים שלו, ולכל וכל נקודה על גבי המרידיאן, מייצרת תנועה פנימית מסוג שונה. כך שבאמצעות השימוש בנקודות הדיקור אנחנו מנסים להשיב את התנועה החופשית של הצ'י בגוף, ולאזן את מה שצריך איזון: לחזק את מה שנחלש, ולרסן את מה שבעוררות יתר.
הדיקור עוזר לגוף-נפש לחזור לאיזון. לחזור לעצמו.
באמצעות בדיקה חוזרת של הדופק, אפשר לבדוק האם המחטים שבחרתי משפיעים באופן שאליו התכוונתי. אם לא, אשקול לבחור נקודות דיקור אחרות או להוסיף נקודת דיקור נוספת.
פעמים רבות, בשלב זה, אחרי שכל המחטים במקומם, אני יוצאת מהחדר לכמה דקות, כדי לראות איך הדיקור משפיע על האדם כשאני לא שם, כשהוא עם עצמו. בפעמים אחרות, אני נשארת ואנחנו עובדים ביחד עם התחושות שעולות.
לקריאה נוספת על הדיקור הסיני לחץ כאן
4. עבודה עם מה שעולה ("התמקדות" \ פסיכולוגיה בודהיסטית)
העבודה לא נגמרת בדיקור הסיני עצמו. ככול שמתקדמים בטיפולים, הייתי רוצה שיותר "כוח" יעבור למטופל. באמצעות כלים שלקוחים מעולם ה"התמקדות" focusing, ומעולם הפסיכולוגיה הבודהיסטית, אנחנו לומדים איך לעבוד בצורה מיומנת יותר אם תחושות הגוף. איך להקשיב לגוף, לשוחח איתו, וליצר שיתוף פעולה נכון יותר. שיתוף פעולה בו אני לא "נלחמת בעצמי", או "מפנה לעצמי עורף" או מתעלמת. מצד שני, גם לא מאבדת שליטה (במובן הבריא של המילה), ולא נבהלת.
הדיקור הסיני בעבודה מהסוג הזה עושה חלק מהעבודה. הוא לוקח את המטופל את הצעדים הראשונים שבדרך. מכוון שהוא מכוון את תחושות הגוף למצב הטביעי שלהם, ההרמוני, הוא מרגיע, מאפשר למרחב פנימי פתוח ובטוח יותר.
כך המטופל חווה את עצמו בצורה שונה, וכך, נפתחת אפשרות לצורה אחרת של תקשורת (פנימה כמובן).
מי שמעוניין, יכול גם להתאמן בבית. אני יכולה להנחות בתרגיל מסוים, או שהתהליכים פשוט מתרחשים להם במהלך השבוע.
... בשבוע שאחרי אנחנו נפגשים שוב, מספרים ומקשיבים, וממשיכים הלאה, לצעד הבא, מתוך התכוונות, שבסופו של דבר, המטופל ירכוש את המיומנות.
בעצמו.
לקריאה נוספת על פסיכולוגיה בודהיסטית לחץ כאן
תשובות לשאלות נפוצות:
- בטיפול בתלונות רגשיות מומלץ, לפחות בהתחלה להגיע פעם בשבוע. יש אנשים שהמקצב שלהם איטי יותר, ואני ממליצה להם להגיע פעם בשבועיים. כמובן שהמקצב תלוי גם ברצון המטופל.
- טיפול נמשך שעה, עולה 200. כדאי לבוא לא רעבים (אחרי ארוחה קלה), ועם ביגוד נוח – יש הרבה נקודות דיקור באזור המרפקים והברכיים.
- ביטוחי בריאות פרטיים לרוב מכסים חלק מהעלות, לשם כך צריך הפנייה מרופא, ואת הקבלות (לפעמים גם את התעודה שלי).
- אין מניעה לשלב עם טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי, להפך, אני מוצאת שהשילוב הזה עובד מצוין.
מקווה שההסבר עוזר
מוזמנים ליצור קשר במיל או בטלפון, ואשמח לענות על כל שאלה