מחקרים על דיקור סיני (אקופונקטורה)
הקדמה -
מחשבה על פתרון בעיות רפואיות באמצעות דיקור סיני נראית, פעמים רבות, זרה ומוזרה עבורנו - בני תרבות המערב. צורת החשיבה אליה הורגלנו מגיל צעיר מבוססת על חשיבה לוגית, המתבוננות על העולם מבעד למשקפיים המדעיות.
צורת החשיבה בתרבות הסינית שונה ביסודה ועליה ניתן לקרוא בדף על יסודות הרפואה הסינית.
מחקר שבוחן את יעילותם של טיפולים ברפואה סינית, בכלים מדעיים, מהווה גשר בין תרבותי. עבור רופאים רבים, תוצאות המחקרים השונים, נתנה לצורת חשיבה בלתי מדעית בעליל, תוקף מדעי (או סמי מדעי). רופאים רבים אחרים עדיין לא מאמינים ביכולת של הרפואה הסינית להוות גורם מיטיב עבור בעיות רפואיות שונות, אך ללא ספק הסקרנות בקרב הקהילה הרפואית הולכת וגדלה. כיום, מבין ענפי הרפואה המשלימה השונים, הרפואה הסינית היא אחת הרפואות הנחקרות ביותר.
עם זאת, מחקר ברפואה סינית, ובדיקור בפרט אינו משימה כל כך פשוטה. היסודות של הרפואה הסינית שונים לחלוטין מהיסודות של הרפואה המערבית. אילו שתי תורות, סדורות וקבילות שהתפחתו במקביל, במקומות שונים ומנותקים על גבי הגלובוס.
לרופא הסיני דרך חשיבה שונה, כלי העבודה שלו שונים והם עדינים הרבה יותר. המטפל בדיקור הסיני מנתח את התלונות שאיתם מגיע המטופל בצורה שונה ולכן דרכי הפעולה שיציע, יהיו שונים. לעיתים הרופא המערבי והרופא הסיני מגיעים לפתרונות דומים, בדרכים שונות, ולעיתים צורת החשיבה השונה כל כך פותחת בפני המטופל עולם שלם אמצעים בהם יוכל לעזור לעצמו (לרוב, בנוסף לדיקור, גם מתחום התזונה, אורך החיים, או ההתנהלות הרגשית).
Evidence-Based Medicine - EBM - רפואה מבוססת ראיות, היא הלחם והחמאה של הרפואה המערבית. הגישה המחקרית של הרפואה המערבית מבוססת על האמצעים הטכנולוגים המתקדמים ביותר. היא מבוססת על הנחת היסוד (בצורה פשוטה ולא מדויקת ב100%), לפיה גוף האדם הוא "מכונה גדולה" המורכבת מ"חלקים קטנים". היא מניחה שאפשר לבודד גורמים מסוימים ולבדוק את ההשפעה של גורמים אחרים - כלומר: מחקר. על פי הרפואה המערבית, כאשר נמצא את הגורם ש"מקולקל" נוכל לשפר או לפתור את הבעיה. בזכות גישה זו התפתחה כל תעשיית התרופות, שעוזרת למספר רב מאוד של בני אדם במגוון רחב של בעיות.
הרפואה הסינית, לאומת זאת, רואה את האדם כחלק קטן בעולם הגדול. מקור הכוח שלה נובע מיכולתה המופלאה לאפיין תלות הדדית: הרמונית או ודיס-הרמונית. הרפואה הסינית מתמחה בלהבין את האופן בו היבטים שונים בגוף-נפש משפיעים ומושפעים אחד על השני. רפואה סינית עוסקת פחות בפרטים ויותר בתמונה הרחבה. התכלית העמוקה שלה היא להשיב את האיזון - ועל ידי כך לשחרר את המחלה. היא עובדת עם כוחות החיים הפשוטים של גוף-נפש האדם. כרפואה הוליסטית, היא שמה את האדם במרכז, ולא את המחלה ולכן הטיפול ייחודי ומותאם לכל אדם ואדם, ביום המסוים בו הגיע לטיפול.
האנשים בסין העתיקה לא היו זקוקים למחקר מדעי כדי לאשר שהרפואה הסינית עובדת, הם פשוט הרגישו את ההשפעה על גופם. זו גם החוויה שלי בקליניקה. עם זאת אני מוצאת את המחקרים הרפואיים מעניינים ומועילים במידה מסוימת, ולכן אני מביאה אותם לכאן בצורה מתומצתת, בתרגום לעברית.על המחקר בהרחבה תוכלו לקרא (באנגלית) בקישור שבסוף.
.
דיקור סיני והשפעתו על המוח עבור הסובלים ממיגרנה
דיקור סיני להפרעות בשינה (אינסומיה)
דיקור סיני משפר את יעילות התרופה לטיפול בסוכרת
איך הדיקור הסיני עובד? שאלה שנשאלת רבות על ידי מטופלי. גם הפעם, התשובה שלי היא – אני לא באמת יודעת.
אבל - המחקר הבא שופך קצת אור על השפעה שיש לדיקור הסיני על המוח.
מעניין, לא?
הדמיה בתהודת MRI מראה שטיפול באקופונקטורה מקל על מגרנות על ידי שיחזור תפקודי נורמליים באונה הטמפורלית והאונה הפרונטאלית של המוח. המחקר מיוחד בעיניי, מכוון שהוא לא רק מנסה לבחון האם האקופונקטורה אפקטיבית לבעיה זו או אחרת, אלה גם מנסה להבין את המכניזם הביולוגי שבו הוא עובד.
המחקר פורסם בעיתון HealthCMI ב 14.4.2015 ונערך בבייג'ין
מטרת המחקר
לבדוק במשך שישה שבועות את השפעת הדיקור הסיני (אקופונקטורה) על איכות השינה ועל איכות העיירות והתפקוד במשך היום - ביחס לטיפול תרופתי.
המחקר נערך באוניברסיטה רפואית בבייג'ין, הוגש ב2008. הוא בדק 180 אנשים בני 25-75, עם אינסומניה ראשונית (כלומר, לא הפרעות בשינה כתוצאה מהפרעה אחרת), אשר חולקו לשלוש קבוצות:
קבוצה ראשונה: שקיבלה דיקור אמתי פלוס תרופת פלסבו.
קבוצה שניה: קיבלה תרופה פלוס דיקור דמה. התרופה שנבדקה בניסוי היא תרופה בשם אסתזולן (ששמו בישראל – פרו-סום), תרופה ממשפחת הבנזודיאזפינים (תרופות נוספות ממשפחת הבנזודיאזפינים הנפוצות בישראל הם הקלונקס, האסיוול, הדיאז, והואליום).
קבוצה שלישית: קיבלה דיקור דמה ותרופת פלסבו.
מחקר מ2014, בודק האם שילוב של אקופנקטורה עם טיפול תרופתי במטפורמין משפר את רמת הסוכר בדם בחולי סוכרת.
מהמחקר נמצא שנטילת התרופה מטפורמין בשילוב עם אלקטרו - אקופונקטורה משפרת את תגובת הגוף לתרופה בכך הפרשת האינסולין הטבעי עולה ורמת הסוכר בדם יורדת, ביחס לקבוצת הביקורת . הנקודות שנבחרו לניסוי הם S36, ו Cv12, שתי נקודות הידועות ברפואה הסינית כנקודות המשפיעות על מערכת העיכול.
הניסוי שנערך על חולדת (מה שבאופן אישי מצער אותי), מוריד את ההשפעה הפסיכולוגית של עצם הטיפול בדיקור, למרות שאני בטוחה שהשפעה פסיכולוגיות מסוימות עדיין קימות.
קישור למחקר - כאן
דיקור הוא טיפול סביר עבור גלי חום בגיל המעבר
מחקר שנעשה בטוייאן, סיכם 12 ניסויים עם 869 משתתפות, מיתוכם ניסוי אחד בלבד השווא דיקור עם טיפול הורמונלי בגיל המעבר.
אנליזה משולבת של מחקרים אקראיים מבוקרים, מצביעה על כך שדיקור סיני מפחית תדירות וחומרה של גלי חום ומשפר את איכות החיים. ההשפעות המיטיבות של דיקור על גלי חום היטיבו עם מטופלות שהתמידו בטיפול לפחות שלושה חודשים.
רוב המחקרים השתמשו בנקודות דיקור המבוססות על הניסיון הקודם של המטפל או על פי פרוטוקולים ידועים לטיפול בגלי חום. בסקירה שלהם, המחברים לא יכלו למצוא שום אינדיקציה לכך שמינון טיפול, מספר המפגשים, או משך זמן של המפגש הייתה השפעה על תוצאות הטיפול. בנוסף, המחקרים מצביעים על כך שהדיקור מדומה יעיל כמו דיקור בפועל בהפחתת תדירות גלי החום.
במחקר צוין שהשפעות הדיקור הסיני על בעיות שינה, הפרעות מצב רוח, ובעיות בתחום המיני, היו עקביות, אך אם זאת היה קשות לתיעוד וניתוח.
בדיון שלהם, החוקרים מסבירים כי ירידה ברמות אסטרוגן עשויים להיות קשורות עם ריכוז מופחת של אנדורפין מסוג β- שמופרש מהיפותלמוס, ובכך גורמות לגליות חום. הם ממשיכים ומציעים דיקור עשוי להיות מסוגל לשנות רמות של הורמונים ותסמיני השפעה, אם כי אף אחד מהמחקרים שהם סקרו למעשה לא העריכו את ההשפעות של דיקור על רמות ההורמונים.
לקריאה נוספת:
יעילות של טיפול בדיקור סיני על כאבים בכתף
זהו מחקר שנעשה בספרד מ2004, שבדק השפעה של דיקור סיני על כאב בכתף ביחס לפלסבו. חולים בני 25-83. המחקר הקצה למשתתפים שני טיפולים בשבוע למשך שמונה שבועות, ובדק את עוצמת הכאב, תווך התנועה, יכולת תפקודית, ומדד לאיכות החיים. ההערכות נבדקו לפני הניסוי, שלושה שבועות לאחר תחילת הטיפולים, ושישה חודשים אחרי תום הטיפולים. בשישה שבועות שאחרי הטיפול נרשם שיפור באופן משמעותי של קבוצת הדיקור ביחס לקבוצת הביקור. הנבדקים המטופלים באמצאות דיקור הראו שיפור של 95% בסולם VAS (זהו סולם המשמש במחקרים רבים ומשקף דירוג עוצמת כאב סובייקטיבי על ידי הנבדקים). מסקנת המחקר – אקופונקטורה יעילה לטיפול ארוך טווח לכאבים בכתף
למחקר: PubMed
ועוד כמה מחקרים...
-
מחקר על השפעת דיקור על הראיה של ילדים הסובלים מעין עצלה: DoctorsOnly
-
השוואה בין טיפול בדיקור סיני ובין שימוש במדרסים לטיפול בשחיקת סחוס בברך: DoctorsOnly.
כתבה בערוץ 10, שצולמה באיכילוב על דיקור סיני לטיפול בכאב:
אקופונקטורה עדיפה על פלסבו בטיפול בכאב כרוני
מחקר שפורסם ב10 בספטמבר ב - Archives of Internal Medicine, מראה שדיקור סיני עדיף על דיקור דמה ועל טיפול סטנדרטי בסוגים שונים של כאב כרוני. הניתוח מצא כי לכ-50% מהחולים שקיבלו דיקור היה שיפור בכאב בהשוואה ל30% שלא קבל דיקור ו42.5% שעברו דיקור דמה. במילים אחרות 20% מהחולים הרגישו טוב יותר לאחר שקיבלו דיקור, ו50% הרגישו טוב יותר לאחר שטופלו בדיקור בנקודות הנכונות ובעומק המתאים. השפעת אפקט הפלסבו מוערכת בשליש מהשפעת הטיפול ואילו במחקר זה השפעת הדיקור הייתה כשני שלישים. ניסוי זה כלל מקבץ של 29 ניסויים אקראיים מבוקרים, עם סך של 17922 חולים מארצות הברית, בריטניה, גרמניה, ספרד, ושוודיה. למשתתפים בניסוי היה לו 1 מתוך 4 סימנים: גב או כאבי צוואר, כאבים בכתף, כאבי ראש כרוניים, או דלקת מפרקים ניוונית.
תוצאות המחקר הראשוניות הראו שדיקור סיני עדיף על כל קבוצות הביקורת
המחברים סיפקו דוגמא לגודל האפקט במונחים ריאליים: "אם תגובות היו מוגדרות במונחים של הפחתת כאב של 50% או יותר, שיעורי תגובה יהיו כ 30%, 42.5%, ו50%, בהתאמה," הם כותבים.
כ -3 מיליון אמריקאים מקבלים טיפולי דיקור בכל שנה, להקלה של כאב כרוני. חלק משמעותי מהם מופנים על ידי הרופאים, אמר ד"ר ויקרס.
"רופאים רבים יהיו די מודאגים באופן סביר בנוגע להפניית מטופל לדיקור לטיפול בכאבים כרוניים בשל מחסור בראיות לכך שזה יועיל" אמר ד"ר ויקרס. "חלקם של הרופאים אלה יכול לקרוא מאמר זה ולהסיק כי עדות זו היא מספיק חזקה."
ד"ר יקרס ציין כי חולים רבים עם כאב כרוני מנוהלים היטב על תרופות. לחולים שלא מקבלים הקלה מספקת מתרופות או תופעות לוואי של תרופות אלה יכולים לבחור מתוך מגוון רחב של טיפולים אחרים, כוללים טיפול פיזי, מניפולציה, וטיפול ההתנהגות. "מתי בדיוק יש להשתמש בדיקור מבין האפשרויות האחרות, את זה הוא למעשה לא הבין היטב עד עכשיו."
לקריאה נוספת:
אקופונקטורה להורדת לחץ דם ביחס למעכבי ACE
מחקר רנדומלי שנעשה ב2007 בגרמניה, חקר דיקור סיני לאומת דיקור דמה לטיפול ביתר לחף דם מציע שבמידה ומבוצע באופן מקצועי, אקופונקטורה יכולה להשפיע על הפרעת לחץ דם קלה עד מתונה.
לצורך המחקר, 160 חולים עם יתר ל"ד קל עד מתן, שחולקו באקראי לשתי קבוצות: לקבוצה הראשונה הוקצה טיפול בדיקור בן לשישה שבועות שבוצע על ידי מטפל ברפואה סינית, שהוכשר בסין; הקבוצה השנייה הופנתה להליך העמדת פנים. בשני המקרים, החולים עברו 22 הפעלות, כל אחת באורך. בסוף ששת השבועות, ל"ד סיסטולי ול"ד הדיאסטלי שנלקחו במשך 24 שעות ביממה, פחתו באופן משמעותי מנקודת ההתחלה בחולים שטופל בדיקור הסיני (5.4 מ"מ כספית ו3.0 מ"מ כספית, בהתאמה), ושינוי זה היה גם שונה באופן משמעותי מהערכים שנמדדו בחולים שטופלו בטיפול הדמה - בהם לא נראו שינויים משמעותיים.
לעומת זאת נמצא שלאחר שלושה חודשים, ולאחר שישה חודשים, הפחתת לחץ הדם נעלמה. תוצאה זו מובילה את החוקרים למסקנה כי טיפולי דיקור מתמשכים יידרשו כדי לשמור על הפחתת לחץ דם.
"הממצא העיקרי הוא שזו הפעם הראשונה במחקר אקראי בגודל סביר, אבל עדיין קטן יחסית, זה קובע מעבר לכל ספק סביר שהדיקור מוריד את לחץ דם", אמר Flachskampf. "זה השפיע בצורה צנועה על לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי אבל אין להכחשה."
ההיקף של הפחתת ל"ד דומה לאלה שטופלו במעכב ACE בלבד, או שעשו שינויי אגרסיביים באורך החיים, לרבות הגבלת מלח קיצונית.
יש לציין שהמחקר נעשה על אנשים בריאים, ללא גורמי סיכון נוספים אחרים, עם ל"ד קל עד בינוני
לקריאה נוספת:
-
למאמר נוסף המתאר בן השאר את הניסוי הזה אך פחות אופטימי בכתב העת: Circulation
דיקור סיני שווה ערך לטיפול שיחתי עבור דיכאון כרוני
מחקר מ 2013, שבוצע בבריטניה, פורסם באתר Medscape. המחקר מציע את הדיקור הסיני כאמצעי לא תרופתי לטיפול בדיכאון בינוני עד חמור. מחקר רנדומלי ומבוקר השווה בין טיפול שיחתי וטיפול באקופונטורה בנבדקים הסובלים מדיכאון קשה עד בינוני. על פי המחקר, הנבדקים העידו על שיפור משמעותי בתסמינים לאחר תקופה של שלושה חודשים.
הערכה היא כי דיכאון משפיע על יותר מ350 מיליון אנשים ברחבי העולם. בבריטניה, זה הוא הסיבה השלישית הנפוצה ביותר להתייעצות ראשונית. בנוסף, החוקרים מציינים כי עד 60% מהחולים סובל מתגובה לקויה לתרופות נוגדות דיכאון, ו30% אינם דבקים במשטר התרופות שלהם.
המחקר בדק 755 אנשים הסובלים מדיכאון. החוקרים חולקו באופן רנדומאלי לשלוש קבוצות: טיפול רגיל בשילוב טיפול שיחתי, טיפול רגיל בשילוב אקופונטורה, וטיפול רגיל בלבד. המשתתפים קיבלו 12 מפגשים שבועיים של דיקור או טיפול שיחתי בהתאם לקבוצה אליהם שויכו. התוצאות הראה כי בהשוואה לטיפול רגיל, הייתה ירידה משמעותית מבחינה סטטיסטית במדדי דיכאון ממוצעים, לאחר 3 חודשים של טיפול בדיקור או טיפול בייעוץ. לאומת זאת לא היו הבדלים משמעותיים בין טיפול בדיקור לטיפול שיחתי. החוקרים גם ערכו השוואה בין שלושת סוגי הטיפולים על מנת לקבוע את היעילות הכלכלית של כל אחד מהם. תוצאות המחקר הזה יפורסמו במאמר נפרד.
לקריאה נוספת:
השפעת דיקור סיני על תסמיני חרדה בנשים, במהלך טיפולי הפריית מבחנה
מטרת הניסוי הייתה לבדוק האם דיקור משפיע על רמת החרדה בנשים שעוברות טיפולי הפרייה מלאכותית (IVF).
במחקר רנדומלי נבדקו 43 נשים שעברו טיפולי IVF. הן חולקו לשתי קבוצות: קבוצת הניסוי וקבוצת הביקורת. רמת החרדה לפני ואחרי הניסוי נמדדו בסקלה שנקראת HAS
(Hamilton Anxiety Rating Scale)
הטיפולים כללו ארבעה מפגשים, אחת לשבוע. בקבוצת הניסוי, מחטים הוחדרו בHT7 נקודות, PC6, CV17, GV20 וYintang- (נקודות הידועות ברפואה הסינית כנקודות מפחיתות חרדה). בקבוצת הביקורת, מחטים הוחדרו באזורים סמוכים, אבל לא המתאימים לנקודות דיקור.
התוצאות הראו שתוצאת הHAS שמודדות את רמת החרדה לאחר תקופת הניסוי של 4 השבועות, היו נמוכות משמעותי בקבוצת הניסוי בהשוואה לקבוצת הביקורת.
לקריאה נוספת:
-
המאמר מתואר בפירוט בעיתון Medscape
מחקר נוסף אודות הפחתת חרדה לחולים שעברו התקף לב חמור ועומדים לעבור צינתור נעשה במרכז הרפואי בני ציון ומאמר עליו פורסם בעיתון DoctorsOnly, בניסוי זה נרשמה ירידה של 62% ברמת החרדה לפני צינתור.
מחקרים מעניינים נוספים יפורסמו בהמשך...