top of page
top

דיקור סיני להפרעות בשינה (אינסומיה)

מטרת המחקר

לבדוק במשך שישה שבועות את השפעת הדיקור הסיני (אקופונקטורה) על איכות השינה ועל איכות העיירות והתפקוד במשך היום -  ביחס לטיפול תרופתי.

 

המחקר נערך באוניברסיטה רפואית בבייג'ין, הוגש ב2008. הוא בדק 180 אנשים בני 25-75, עם אינסומניה ראשונית (כלומר, לא הפרעות בשינה כתוצאה מהפרעה אחרת), אשר חולקו לשלוש קבוצות:

קבוצה ראשונה: שקיבלה דיקור אמתי פלוס תרופת פלסבו.

קבוצה שניה: קיבלה תרופה פלוס דיקור דמה. התרופה שנבדקה בניסוי היא תרופה בשם אסתזולן (ששמו בישראל – פרו-סום), תרופה ממשפחת הבנזודיאזפינים (תרופות נוספות ממשפחת הבנזודיאזפינים הנפוצות בישראל הם הקלונקס, האסיוול, הדיאז, והואליום). 

קבוצה שלישית: קיבלה דיקור דמה ותרופת פלסבו.

 

התוצאות נמדדו ביחס למדדים הבאים:

סקאלה המכמתת את איכות השינה (PSQI)

סקאלה המכמתת מידת הישנוניות הכללית (ESS)

ושאלון בריאות כללי לטווח קצר (SF-36).

(פירוט ניתן למצא במחקר עצמו, קישור בסוף הדף)

 

תוצאות –

נמצא שכל שלושת הקבוצות הראו שיפור ביחס לנקודת ההתחלה, אך ביחס לקבוצת האחרות, קבוצת הדיקור (פלוס תרופת פלסבו) הראתה שיפור רב יותר במדדי השינה ואיכות הערות מהלך היום.

 

המסקנה – השפעת הדיקור הסיני על איכות השינה ועל איכות הערות ביום המחרת טובה יותר ביחס לתרופה שניתנה.

 

 

מהלך הדיקור -

לקבוצת ה"דיקור" ניתן טיפול בדיקור סיני כחצי שעה לפני השינה אחת ליומיים. בטיפול בחרו הרופאים הסינים בנקודות הידועות כמטפלות בהפרעות שינה כגון: Shenting (DU-24), Sishencong (EX-HN1), Baihui (DU-20), Sanyinjiao (SP-6), and Shenmen (HT-7)

 

לקבוצת ה"פלסבו", ניתן טיפול באותו זמן, בנקודות שאינם ידועות כמשפיעות על איכות השינה כגון Binao (LI-14), Shousanli (LI-10), Yuji (LU-10),, Fengshi (GB-31).

 

המחטים הושארו במשך שלושים דקות, ואז הוצאו.

 

 

ובנימה אישית -

יוצא לי לפגוש בקליניקה לא מעט נשים וגברים שמגיעים עם תלונה של הפרעה בשינה. לחלקם קשה להירדם, חלקם מתעוררים במהלך הלילה ומתקשים לישון ויש שמתעוררים מוקדם מידי בבוקר.

בכתבים הרפואיים של הרפואה הסינית ישנם נקודות דיקור המשפיעות על השינה, פעמים רבות, בהתאם לאבחנה, אשלב נקודות אלה בטיפול. עם זאת, חשוב לי להדגיש את השקפת העולם מאחורי הרפואה הסינית, לפיה, היכולת להבין ולאבחן את חוסר האיזון הייחודי לאדם המגיע לטיפול קריטית להצלחת הטיפול. לכל אחד סיפור חיים שונה, כוחות שונים הפועלים בתוכו ומופעלים עליו, תשוקות שונות, רגישויות שונות. טיפול בדיקור לוקח בחשבון את כל אלה ועובד ביחד איתם.

 

אני מנסה לשוחח אם האדם, להתבונן בלשון, להקשיב לדופק, ולנסות לראות ביחד, מה הדבר הזה שיצא מאיזון ומפריע לישון?

האם זה קושי בעיגון – כלומר קשה לגוף לאפשר ל"איכות המנטאלית לשקוע בשינה"?

האם יש כוח פנימי כלשהו, איכות מסוימת של צ'י שדווקא באקלים הייני, השקט של הלילה מבצבצת לה ממעמקי התודעה ומבטאת את עצמה?  מפריעה לישון?

האם האקלים הפנימי של הגוף יותר מידי חם (או פחות מידי קירור, כמו שקורה פעמים רבות בגיל המעבר)?

האם יש קונפליקטים ברמת הצ'י או הגוף או הרגש, שלא מאפשרים את המנוחה הדרושה לשינה?

 

מטרת הטיפול בדיקור היא לנסות לאתר את חוסר האיזון, ללמוד אותו, ולהבין ביחד, איך לאפשר לכוחות הפנימיים הללו למצוא את הדרך לבטא את עצמם בצורה הרמונית.

 

בברכת שינה ערבה

טלי

 

---------

קישור למחקר - כאן   ובהרחבה  כאן

bottom of page