במזרח הרחוק, אנשים שצרכו תזונה מסורתית, סבלו מעודף משקל רק לעיתים רחוקות. לאומת זאת, בתרבות השפע שבמערב, רבים נאבקים במשקלם.
יתכן שהסיבה לפער זה קשור לתפיסת העולם של שתי התרבויות הכל כך שונות האלה.
תרבות דיאטות ההרזיה התפתחה במערב לאורך השנים. משומרי משקל ועד חלי ממן, הדיאטות השונות תופסות את החלק שלהם בתודעה הקיבוצית שלנו. לאורך ההיסטוריה התפתחו תאוריות וגישות שונות ל"איך לרדת במשקל?" המשותף לרובם הוא המטרה שהם מציבים לעצמם: הלא היא ירידה במשקל.
גם לרפואה הסינית יש מה להגיד על עודף משקל, אבל הגישה שלה קצת שונה (אתם תראו, יש גם הרבה משותף, ובכל זאת, המוטיבציה שונה).
מדקר סיני מתבונן על גוף (נפש) האדם מבעד המשקפיים של הרמוניה ודיסהרמוניה – עודף וחוסר. מנקודת המבט של המדקר הסיני הירידה הנחשקת במשקל תתרחש, במאמץ נמוך יחסית, כאשר מערכת העיכול תהיה מאוזנת והתזונה תהיה מתאימה.
על פי הרפואה הסינית עליה במשקל קשורה כמעט תמיד לחוסר איזון באלמנט האדמה: הטחול והקיבה – או במילים פשוטות, במערכת העיכול. כאשר מערכת העיכול חזקה ומאוזנת, העיכול הוא איכותי, הגוף (ומערכת העיכול עצמה) מקבל את האנרגיה הדרושה לו, ולא נשארות שאריות לא רצויות (לדוגמה – שומן). זו הסיבה שהמלצות אורח החיים והתזונה ברוח הרפואה הסינית יכוונו תמיד לחיזוק ואיזון מערכת העיכול עצמה ורק אחר כך בחירת מזונות "פחות משמינים".
חשוב לי לציין כאן, שכחלק מטיפול ברפואה סינית, ללא קשר למטרה: ירידה במשקל או כל מטרה אחרתהאבחנה והטיפול תמיד יתייחסו לגוף כמכלול, תוך בחינת כל התנועות והכוחות הפועלים בתוכינו. כך שלפעמים מערכת העיכול חלשה אבל על פי הרפואה הסינית צריך דווקא לרסן את הכבד (המשויך לאלמנט העץ) על מנת שייתן לאדמה קצת שקט. במקרים אחרים האכילה היא רגשית, ואז לעיתים יש צורך לאזן בין הלב (אש), לבין הטחול (אדמה). מאוד נפוץ לפגוש נשים לקראת גיל המעבר שחשות אי שקט כמעט תמידי בקיבה, מאיין רעב קטן כזה, "בור", שגורם להם כל הזמן לרצות לנשנש – במקרה כזה יכול להיות שצריך לחזק את היין של הקיבה או להוציא ממנה חום.
בקיצור, כמו כל תסמין, גם במקרה של עודף משקל, מדקר סיני יפנה לאבחנה מבדלת ורק אחריה בחירת אסטרטגיה טיפולית מותאמת במיוחד לאותו אדם.
ובכל זאת, אצל מרבית האנשים, עודף משקל קשור מאוד לחולשה של האדמה (המשויכים לטחול והקיבה, ברפואה הסינית), ולעודף ליחה (עליה כתבתי בפוסט הקודם)
אי לכך, ולהלן, מספר עקרונות מנחים לחיזוק הטחול-קיבה ולסילוק עודפי ליחה, כך שניתן לאמץ אותם בפני עצמם או כתוספת לכל דיאטה אחרת.
הנחיות לחיזוק הטחול וסילוק לחות על פי הרפואה הסינית:
לאכול מזון בריא ומזין. שילוב של דגנים, קטניות, ירקות טריים ומעט פירות. מידי פעם אפשר להוסיף מעט בשר או מעט דגים. שילוב נכון של הנ"ל יחזקו את הטחול והקיבה.
לאכול שלוש ארוחות מסודרות ביום, אם אופציה לארוחות בייניים יזומות. דילוג על ארוחות מחליש את הטחול והקיבה.
להפחית במזונות המייצרות לחות. אילו מזונות קשים לעיכול שמייצרים ליחה ועל ידי כך מחלישים את הטחול. ישנם אנשים רבים שיורדים במשקל ללא מאמץ כאשר הם מורידים (או מפחיתים משמעותית) את מוצרי החיטה והסוכר הלבן (מתוקים, סוכר, עוגות עוגיות...).
להימנע ממשקאות ומאכלים קרים כגון משקאות קרים\קפואים, גלידה, יוגורט ודומיו. כמו כן מומלץ בחום רב לא לאכול ירקות ודומיהם ישירות מהמקרר אלא לתת להם לקבל את טמפרטורת החדר (אפשר גם לעשות להם "אמבטיה חמימה" בקערה על מנת להאיץ את התהליך). אנרגית העיכול זקוקה לחום. קור מאט תהליכים, וקור מחליש את הטחול.
ברפואה הסינית הטעם המתוק משויך לטחול. לכן נאמר שכמות מתונה של מתוק יכולה לחזק את הטחול. אבל יותר מידי מתוק מחליש את הטחול וחשוב לשים לב לזה. אפשר לאכול מעט מזונות מתוקים עדינים, אבל מומלץ להוריד למינימום מזונות ממותקים על ידי ממתיקים מלאכותיים למיניהם וסוכר.
פעילות גופנית. ברפואה סינית, כל איבר מבין 12 האיברים מתבטא באחת מרקמות הגוף. הטחול קשור למסת השריר. אחד מהדרכים הטובות לחזק את הטחול היא לחזק את השרירים. תנועה גם היא עוזרת להנעת מערכת העיכול והמעיים, ולסילוק לחות. אני מוצאת שפעמים רבות יותר נחמד לעשות פעילות גופנית כשהמוטיבציה היא חיזוק הגוף, ולא פעילות שורפת קלוריות.
אחרון חביב וחשוב מאוד – יציאות. פעילות מעיים תקינה חשובה מאוד לירידה במשקל. שוב, עצירות פעמים רבות מחלשה את הטחול וגורמת להצטברות של לחות. שתיה מרובה, תזונה עשירה בסיבים, פעילות גופנית ופנאי מתאים בשעות הבוקר יכולים לעזור.
מה שנחמד בגישה ההוליסטי של הרפואה הסינית, הוא שברגע שהגוף יותר מאוזן, תסמינים נוספים מתחילים להעלם.
במידה ותבחרו לקחת על עצמכם את העקרונות הללו למשך חודש עד שלושה חודשים (בתור התחלה) יש סיכוי גבוה שבנוסף לירידה במשקל תהינו מ:
פחות עייפות, יותר אנרגיה
פחות צורך במתוק (שקשור מאוד לחולשה של הטחול וניהול משק הסוכר)
יציאות יותר סדירות
אצל אחדים, פחות כאבי ראש
ברפואה הסינית הריכוז והזיכרון קשורים גם הם לאלמנט האדמה.
והכי חשוב מצב רוח משופר
(שלא נדבר על תסמינים הקשורים ישירות לעודף משקל כמו סוכר בדם, כאבי בירכיים, ועוד רבים וטובים)
איך טיפול בדיקור סיני יכול לעזור?
בטיפול ברפואה סינית פוגשים את האדם כולו. מקשיבים יחד לכל הצלילים השונים. של הגוף, אבל לא רק. דרך העיניים של הרפואה הסינית מנסים להבין איזה צליל יוצא מאיזון? איך הוא משפיע על הגוף כולו. איך זה קשור לעולם הרגשי שלנו, לדפוסי המחשבה, לאמונות.
באמצאות התשאול, אבחנת הדופק והלשון מנסים לעשות סדר בבלגן. אם צריך, מביאים קצת מודעות למה שמבקש את תשומת הלב, חיבוק למקום שכואב, תקשורת לאיפה שמנותק וריסון למי שמתפרע.
באמצעות הדיקור בנקודות הדיקור תומכים בתהליכים השונים של הגוף, ובכך עוזרים לגוף להתאזן מכיוון אחר. כך שהטיפול בדיקור יכול להקל ולהאיץ את התהליך.
אשמח לשמוע מניסיונכם, ולענות על שאלות
בברכת רפואה שלמה וכל טוב
טלי
*יש להתייחס לכתוב הפוסט כהמלצה בלבד. אין להחליף את הנאמר בהמלצתו של איש מקצוע.
עבור מחלות ייחודיות או עודף משקל רב מאוד יש להתאים דיאטה מיוחדת על ידי רופא או תזונאי מוסמך
Comentários